Van Werkfit naar Werkbehoud

Als casemanager bij het UWV of de gemeente zoek je maatwerk voor jouw klant. Pleun Werkt biedt een laagdrempelige, duidelijke en toegankelijke dienstverlening, vanuit de overtuiging: “Kleine stappen, grote successen.”

Pleun Werkt heeft de volgende raamovereenkomsten met het UWV

  • Werkfit maken
  • Naar Werk
  • Werkbehoud

Werkfit maken

Werkfit maken

Het werkfit maken traject is bedoeld om de kandidaat weer klaar te stomen voor de arbeidsmarkt. Dit wordt gedaan door in te zetten op drie pijlers:

  1. Verbeteren van de persoonlijke effectiviteit
  2. Versterken van de werknemersvaardigheden
  3. Arbeidsmarktpositie in beeld brengen

Tijdens het intakegesprek wordt er een re-integratieplan opgesteld. Hierin staan de activiteiten die worden ingezet tijdens het traject. Hieronder volgen een aantal voorbeelden van activiteiten die ingezet worden op de diverse pijlers:

Het verbeteren van je persoonlijke effectiviteit doen we door in beeld te brengen wat de belemmeringen zijn. Pleun Werkt biedt diverse praktische handvatten zodat deze belemmeringen concreet worden en worden aangepakt. Bijvoorbeeld de cirkel van invloed. Uiteraard wordt er met de kandidaat afgestemd welke handvatten het beste bij hem of haar passen.

Mocht je al een tijdje uit het arbeidsproces zijn, dan zoomen we ook in op het versterken van je werknemersvaardigheden. We kijken hoe je huidige belastbaarheid eruit ziet en wat er nodig is om deze te vergroten. Dit kan door deel te nemen aan maatschappelijke verbanden. Er wordt ingezoomd op de wekelijkse structuur en welke aanpassingen hierin gemaakt worden. Op deze manier creëren we ruimte voor andere activiteiten en wordt er gekeken welke activiteiten kunnen bijdragen aan het versterken van de werknemersvaardigheden.

Ook kijken we naar de arbeidsmarktpositie. Waar staat de kandidaat? Wat is de wens? Wat zijn mogelijkheden in de wens op korte en lange termijn? En wat zijn de mogelijkheden op korte termijn voor passend werk? Ook hierin wordt een pragmatische aanpak gehanteerd, bijvoorbeeld met het kwaliteitenspel. Maar we kijken ook naar de huidige arbeidsmarkt. Waar zijn kansen? Waar is veel werk?

Kennismaken

Indien gewenst kan er ook met kandidaat worden ingezoomd op de financiële situatie. Pleun Werkt heeft een expertise op budgetcoaching die naar wens ingezet kan worden tijdens het werkfit maken traject.

Naar Werk

Met een Naar Werk traject wordt de kandidaat klaargestoomd voor zijn volgende baan. Door in te gaan op sollicitatievaardigheden, het in beeld brengen van de arbeidsmarktpositie en netwerken, is de kandidaat op korte termijn weer aan de slag.

Pleun Werkt biedt hierin pragmatische en praktische handvatten. Zo wordt er met een spel gewerkt om de arbeidsmarktpositie te bepalen. Ook inzicht in de kwaliteiten en waar deze kwaliteiten goed passen, is onderdeel van dit traject.

Onderdelen van de sollicitatieprocedure zoals het cv, de motivatiebrief en het sollicitatiegesprek komen aan bod. Ook het zoeken naar vacatures en het filteren van vacatures maakt deel uit van het traject.

Door actief ergens mee bezig te zijn, ontstaan nieuwe inzichten en wordt het duidelijk welke route de kandidaat gaat bewandelen. De activiteiten gericht op netwerken vragen dan ook om een actieve deelname. Hiermee wordt bedoeld dat de kandidaat naar banenmarkten gaat om contacten te leggen, mee gaat lopen bij bedrijven, deelneemt aan netwerkbijeenkomsten en wordt uitgedaagd om in eigen kring ook netwerkgesprekken te voeren.

Kennismaken

Indien gewenst kan er ook met kandidaat worden ingezoomd op de financiële situatie. Pleun Werkt heeft een expertise op budgetcoaching die naar wens ingezet kan worden tijdens het werkfit maken traject.

Werkbehoud

Voor werknemers die onlangs zijn gestart met een baan kan het perceel werkbehoud ingezet worden. Het doel is om verlies van werk te voorkomen voor de werknemer.

Pleun Werkt kijkt in deze dienstverlening naar diverse facetten met de werknemer. Onderdelen die aan bod komen zijn: balans werk/privé, wennen aan een nieuwe baan of omstandigheden, veranderingen op de werkvloer en de omgang met collega’s en leidinggevenden.

Middels gesprekken met werknemer en werkgever wordt er gekeken naar de samenwerking en waar deze aandacht verdient. Hierbij kunnen instrumenten als DISC en TMA helpend zijn. Ook door het maken van een weekplanning kan er ingezoomd worden op de balans tussen werk en privé.

In afstemming met de werknemer en eventueel de werkgever wordt er gekeken naar passende instrumenten om in te zetten, waarbij het uitgangspunt laagdrempelig, toegankelijk en duidelijk is.

Elke donderdagmorgen van 10:00 tot 12:00 uur heeft Pleun Werkt een gratis inloopspreekuur bij Jan van Besouw in Goirle. Omdat een laagdrempelige benadering belangrijk is voor Pleun, hoopt ze hiermee veel mensen te kunnen bereiken. Ook vanuit het oogpunt Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen is deze activiteit ontstaan.

Kennismaken