Solliciteren is een vak

Pas geleden was ik bij een goede vriendin en hadden we een leuk gesprek onder het genot van een heerlijk bakje koffie en wat pepernoten (tja het mag weer in deze tijd van het jaar ?)!

Gedurende het gesprek kregen we het ook over haar loopbaan en dingen waar ze tegenaan liep en loopt. Zij zit al een hele tijd bij een hele prettige en fijne werkgever voor haar. Ze heeft zich mogen ontwikkelen, voelt zich gezien en gewaardeerd. Helaas ging het wat minder goed met het bedrijf voor corona. Hierdoor is ze om haar heen gaan kijken, want wat als haar fijne carrière bij deze werkgever zou stoppen!?!

Oftewel na 12 jaar ging ze weer aan de slag met haar cv en haar motivatiebrief. Door hier mee bezig te zijn merkte ze dat ze wat vragen had en zoekende was naar handige tips en tricks.
En deze bevinding gaf haar een inzicht: “solliciteren is een vak”.

En dat is nu juist de reden dat ik deze blog met dit onderwerp schrijf. Want ze heeft gelijk, solliciteren is ECHT een vak.

Ik vergelijk het een beetje met fietsen. Want je verleert het niet maar moet wel even opnieuw wennen als je het een tijd niet hebt gedaan.
Stel je voor dat je een jaar of 12 niet meer hebt gefietst en dan met de beste bedoelingen op de fiets stapt. Een beetje wankel maar na een tijdje vind je je evenwicht. En weet je de knoppen ook weer te bedienen: de achteruitrem of handrem, de versnellingen en je voor -en achterlicht.

Maar wat nu als je na 12 jaar een nieuwe fiets aanschaft; een elektrische fiets. Want je wil wel met de tijd meegaan. Hoe voelt deze fiets? Het fietsen zelf gaat wel goed, er zit weinig verschil tussen het fietsen op een elektrische -of gewone fiets. Maar die knoppen op die elektrische fiets, die zijn wel wat anders. En hoe bedien je deze en hoe ga je je dit eigen maken?

En dan nu het bruggetje met de stelling: “solliciteren is een vak”. Want iedereen heeft ooit weleens een motivatiebrief geschreven en een cv gemaakt. Of een ander is gewoon ergens binnen gelopen en heeft op deze manier een baan gekregen. Maar is dat wat je toen deed nog steeds de manier hoe het nu werkt? Of is solliciteren ook met zijn tijd meegegaan? En weet je nog waarom je toen die baan kreeg? Waarom kozen ze voor jou en niet voor die ander?

Daarnaast ben je zelf ook ouder geworden, je hebt je weer verder ontwikkeld en de vaardigheden die je toen bezat, bezit je nog steeds. Maar zijn dit ook de vaardigheden waarin je je wil onderscheiden van een ander? Of zit je op een ander pad. Of heb je een andere behoefte in je carrière?
En hoe vertaal je dit naar het solliciteren op die vacature/opdracht?

Het antwoord op deze vragen kun je alleen maar bij jezelf terug vinden of dien je bij jezelf te zoeken. Wanneer je deze antwoorden hebt, dien je ze te vertalen naar je cv, je brief of naar de gewenste sollicitatieactiviteit. Dat laatste: dat is het VAKgebied.

Related Posts

Leave a Reply