De Waarheid…………………

Wellicht denk je bij deze titel aan één van de bekendere nummers van Marco Borsato, toch bedoel ik hier iets anders mee.
Daarnaast is dit nummer van Marco redelijk zwaar en dramatisch. Deze blog is dat allesbehalve.

Zienswijze

Sinds 5,5 jaar werk ik als loopbaancoach en dit werk heeft me veel geleerd maar vooral ook veel nieuwe inzichten gekregen. Een van deze inzichten heeft te maken met zienswijze.

Waar ik voorheen nog al weleens kon vasthouden aan mijn waarheid, zie ik dit nu anders. Ik heb geleerd dat het weleens helpend is om van mijn waarheid af te stappen en me te laten inspireren door andermans zienswijze. Oftewel me laten inspireren door andermans waarheid.

Zienswijze, waarheid, jouw waarheid, mijn waarheid?!?!?

Juist door mee te gaan in hoe iemand anders iets ziet, kan dit inzichten geven. Het kan je helpen in zaken makkelijker te maken, iets los te laten, iets te accepteren etc.

Onlangs had ik een gesprek met een werkzoekende. Haar ervaring is dat als je hebt gesolliciteerd je dient af te wachten of de werkgever je wel of niet wil. Ze gaf aan dat je dan geen invloed meer kan uitoefenen en afhankelijk bent van het oordeel van de werkgever of je de baan wel of niet krijgt.
Deze zienswijze wekte bij mij veel vragen op. Want hoe zit het dan als jij een minder prettige ervaring hebt tijdens de sollicitatieprocedure? Of in hoeverre stel je je dan op als de oplossing voor het probleem van de werkgever?
En in hoeverre laat je dan echt zien wie jij bent, of praat je naar de vacature toe? Laat je alleen maar zien en horen waarvan jij denkt dat deze werkgever dit wil horen?

Context

Nu is het in dit geval wel belangrijk om de context te benoemen. Deze dame heeft een bijstandsuitkering en vanuit dat perspectief is het voor haar belangrijk dat ze snel een baan heeft. Zodat ze de uitkering niet meer nodig heeft.

Echter door haar overtuigingen, haar zienswijze oftewel HAAR WAARHEID stelt ze zich heel afhankelijk op. Op deze manier heb je in mijn optiek geen grip op wat er vervolgens in je sollicitatieproces gebeurd.

Ik heb haar gevraagd in hoeverre deze overtuigingen haar helpen in haar zoektocht naar werk. In hoeverre heeft dit haar succes opgeleverd en/of heeft ze het doel behaald wat ze voor ogen heeft.

Een andere waarheid

Hierop moest ze helaas concluderen dat deze zienswijze haar nog geen baan had opgeleverd. Op de vraag hoe ze er tegenover staat om het eens anders te proberen. De vacature vanuit een andere zienswijze te benaderen, hierbij denkend aan: “ik ben de oplossing voor het probleem”, “het is een samenwerking waar we ons allebei goed in moeten voelen”, “wat kan ik doen om mijn kansen op deze baan te vergroten”. Daar had ze nog niet over nagedacht en ging ze over nadenken.

Oftewel iets anders proberen en kijken wat dit oplevert. In plaats van in je overtuigingen te blijven hangen. Eens kijken of een andere zienswijze oftewel een andere overtuiging ook andere uitkomsten heeft.

En nu?

Dit gesprek met deze dame heb ik onlangs gehad, dus hoe het wel of niet voor haar werkt is nog de vraag. Daarnaast is het ook de vraag of ze zich kan vinden in het bekijken van zaken met een andere zienswijze.

Terug naar het begin van de blog

Zoals ik eerder aangaf is haar verhaal mij niet geheel onbekend. Ook ik keek voorheen vanuit één waarheid (mijn waarheid) naar onderwerpen. Er was voor mij maar één zienswijze.
Door dit werk te gaan doen, door me te verplaatsen in anderen, door mee te gaan denken met de loopbaan van een ander en de bevindingen van een ander, heb ik gemerkt dat er nog zo veel meer waarheden zijn.
Dat er gelukkig niet 1 oplossing is, maar dat er meerdere routes naar Rome bestaan.

Related Posts

Leave a Reply